Κυριακή 30 Μαΐου 2010

η "αθώα" οικονομική τουρκοστήριξη..


όταν οι διάφοροι "προσεγγιστές" της ελληνοτουρκικής μπούρδας, μας καταλογίζουν πως είμαστε υπερβολικοί, κινδυνολόγοι, προκατειλημμένοι -με εθνικιστικούς "παροξυσμούς" -γιατί διαφωνούμε με την ΄"επίθεση" φιλίας και οικονομικής στήριξης από τους (εκ του πονηρού κινούμενους) τουρκοεπιχειρηματίες, τα γεγονότα και οι ΄"στόχοι", οι "συμβουλές" και οι απαιτήσεις των επιχειρηματιών, μας δικαιώνουν πλήρως...


(από εφ.Χρόνο)


ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΑΤΥΠΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - «Να ανοίξει η Χάλκη σε αντιστάθμισμα με την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη»


Τονίζει ο Σελίμ Εγκελί, πρόεδρος του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του σε ελληνικό περιοδικό. Η σημερινή συγκυρία είναι ιδανική για να φέρει τις δύο πλευρές πλησιέστερα μέσω της οικονομίας, θεωρεί ο Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος επίσης πιστεύει πως και στο πολιτικό πεδίο τα πράγματα είναι θετικά, αφού οι πρωθυπουργοί και των δύο χωρών είναι ένθερμοι υποστηρικτές της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Ο Σελίμ Εγκελί αξιολογεί ως πολύ σημαντική εξέλιξη τις εξαγορές των Finansbank και Tekfenbank από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. Είναι σημαντικό ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας έχει δραστηριότητα στην Τουρκία. Έτσι, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τουρκικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά έχουν και καλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης πιθανών επενδυτικών σχεδίων τους στην Τουρκία.(σ.σ. Πράγματι, προσφάτως η Eurobank διοργάνωσε -χωρίς πολλή δημοσιότητα- ενημερωτική συνάντηση στην Αθήνα, στην οποία Έλληνες επιχειρηματίες συζήτησαν με τον Μουράτ Μερτζάν, βουλευτή - πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης).

Όπως, όμως, η πολιτική παρείχε το έναυσμα για τη μέχρι τώρα πρόοδο στις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, υπάρχουν και πολιτικές συνθήκες που ακόμη λειτουργούν ανασταλτικά. Οι Ελληνορθόδοξοι της Τουρκίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν τη θεολογική σχολή τους, ενώ οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας δεν μπορούν να εκλέξουν τον θρησκευτικό ηγέτη τους. Μάλλον είναι καιρός να αλλάξει το καθεστώς που επιβλήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, υποστηρίζει ο Εγκελί.

skymnos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου