Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

πέντε Κυράδες μας εξομολογούνται

Προσηλωμένοι (όπως πάντα) στην έρευνα και στην διαφώτιση του κοινού, ψάξαμε και βρήκαμε (έχουμε ανταποκριτές ακόμα και στον..άλλο κόσμο) πέντε ηρωικές Ελληνίδες, οι οποίες με την ζωή τους και το έργο τους προσέφεραν τα μέγιστα στην Πατρίδα, για να τις υποβάλλουμε μερικές ερωτήσεις για τα τεκταινόμενα σχετικά με την Ελλάδα του σήμερα (κρίση, τάσεις εθνομηδενισμού, κοινωνική παρακμή, έλευση Ερντογάν κλπ).
Νά τί μας είπαν με σύντομο και περιεκτικό τρόπο





http://siatistanews.gr/istorikaafieromata/25032005/images/14.jpg

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ:


"τί να σας πώ η καψερή; Εκεί που κρεμούσαν κάποτε τα τουφέκια τους οι καπεταναίοι, τώρα κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια τους.."


http://3.bp.blogspot.com/_eHV47jg5A6Y/S3IDKR3t2YI/AAAAAAAAIJE/DzZUU0LHFUU/s400/DavidKreider_presentpast.jpg


ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ(Ψωροκώσταινα):

"Εμείς δεν είχαμεν να ταϊστούμεν αλλά δώκαμεν στην Πατρίδα και το λίγον πού'χαμεν.
Αυτοί θα σκάζουνεν από το πολύν τρωγείν, αλλά την χείραν στον τσεκμεντζέ (ταμείο) τους
ούτε που θα την εβάλουν. Τα σάβανα τζέπες δεν έχουσιν. Τα σκουλήκια λυπούμαι, που θα τους κατατρώγουν και θα μαγαρίζονται, τα αθώα πλάζματα του Θεού.."



http://christiannaloupa.files.wordpress.com/2009/08/220266-kyra_tis_rwlg.jpg


ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ(Κυρά της Ρώ):



"Μην φοβάστε λεβέντες μου. Τελειωμένα είναι αυτών όλων τα ψωμιά. Τα μυρμήγκια πριν ψοφήσουν βγάζουν φτερά..."



http://img.pathfinder.gr/Media/i/4/4029/965.jpg



ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΜΠΙΔΟΥ (Κυρά των Μαρασίων):



"τί να σου πω παιδούδιμ' ; Κάθιε μέρα που σκώναμε την σημαία για να σκιάζονται οι οχτροί μας , τόσους πόντους μπόϊ βάζαμε. Τούτοι δω, που μας φέραν σ'αυτά τα χάλια, ψηλοί στο μπόϊ αλλά κοντοί στα τζιέρια τους. Όσα κακά δώκανε στην Ελλάδα μας να τους το δώκει ο Θεός.

Όσο για τον Ερντογάνη , άμα τον θιέλουν τόσο πολύ και τον λιμπίζονται, να τον κάνουνε γαμπρό τους.."




http://3.bp.blogspot.com/_se_AgcHa1vY/R9fAs71mRoI/AAAAAAAAAFA/So07pxjjQJA/s320/ELENH%2BFOKA%2BDASKALA.jpg

ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ:

"Γέμωσαν τον τόπον με ζαντούς και προδότες. Τουλάχιζτον οι άλλες οι κυράδες αυτά τα βλέπουν από απάνω. Εμείς τα ζούμεν τζιαί πονούμεν.."

"Με το όραμα της απελευθέρωσης, ατσαλωνόταν η υπομονή, η καρτερία και οι αντοχές μας, κάτω από τις αφόρητες συνθήκες στην τουρκική σκλαβιά», μας λέει η Ελένη Φωκά. «Η ζωή που εκάναμε, μας εβοήθησε στην επανάσταση. Διότι ηξεύραμε τα κατατόπια, τους δρόμους και τους ανθρώπους. Εμάθαμε στην πείνα, την λέρα, την κακοπάθεια. Εσυνηθήσαμε να καταφρονούμε τους Τούρκους», έλεγε ο Κολοκοτρώνης, που θα πει ότι έλαβαν συνείδηση της ελευθερίας τους, πριν την αποκτήσουν εξωτερικά. Μόνο σήμερα «εσυνηθίσαμε» να φοβόμαστε-και να επαινούμε- τους Τούρκους, διότι «οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να αντιμετωπίσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους» («Θεωρία Πολέμου», Παν. Κονδύλης, εκδ. Θεμέλιο, σελ. 411)

skymnos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου