Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Λευθεριά στον Ζαράκολου


Θεοφάνης Μαλκίδης




-Τουρκία: Το κράτος- φυλακή και ο εκδότης Ραγκίπ Ζαράκολου.



-Να απελευθερωθεί ο Ραγκίπ Ζαράκολου, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι



1. Το κράτος – πρωτεύουσα των φυλακών του πλανήτη



Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια συνεχών δολοφονιών, αγνοουμένων, καταπίεσης, τυραννίας και λευκών κελιών στην Τουρκία.

Η Τουρκία κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών, με κριτήριο τον αριθμό των φυλακών της. Διαθέτει 19 διαφορετικούς τύπους φυλακών, πάνω από 650 φυλακές και δεκάδες φυλακές τύπου F (λευκά κελιά). Συνολικά ο πληθυσμός των φυλακών της Τουρκίας ξεπερνάει τον πληθυσμό δέκα μεγάλων πόλεων!

Η Τουρκία έχει φυλακίσει χιλιάδες άνθρωποι για τις ιδέες τους μεταξύ των οποίων 18 δήμαρχοι, έξι βουλευτές και 70 δημοσιογράφοι.



Η επιχείρηση όμως φίμωσης των λαών της Τουρκίας εντάθηκε στις αρχές Οκτωβρίου όταν με πρόσχημα την κρίση στο Κουρδικό ζήτημα, το κράτος- φυλακή ανέλαβε μία νέα εκστρατεία εναντίον των πολιτών που αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχει γίνει η σύλληψη χιλιάδων ατόμων στα πλαίσια της υπόθεσης KCK (Ένωση των Κουρδικών Κοινοτήτων) και περισσότερο από εκατό μέλη του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας -BDP, συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας Δρ Buṣrā Iscanli, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BDP.

Ήδη πέντε Κούρδοι βουλευτές είναι στη φυλακή, η εκλογή ενός έκτου ακυρώθηκε από τις αρχές μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, ενώ η δικαιοσύνη θέλει να φυλακίσει και τους άλλους βουλευτές, δυνάμει του άρθρου 117 του νόμου περί πολιτικών κομμάτων.



Επίσης έγινε η σύλληψη του Ραγκίπ Zarakolu, διευθυντή του εκδοτικού οίκου Belge Publishing ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την Ελευθερία της δημοσίευσης της Ένωσης Εκδοτών της Τουρκίας (Tyb) του γιου του Cihan Deniz Zarakolu, μεταφραστή έργων όπως «Η Πολιτική Φιλοσοφία» του Thomas Hobbes, όπως και του συγγραφέα Tunc Aziz, γνωστού για το βιβλίο του σχετικά με τη σφαγή των Κούρδων στο Μαράς.



2. Ο αγωνιστής Ραγκίπ Ζαράκολου


Ο Ραγκίπ Ζαράκολου γεννήθηκε το 1948 στην Πρίγκηπο, την περίοδο εκείνη ο πατέρας του, Remzi Zarakolu, ήταν ο κυβερνήτης στο νησί. Ο Zarakolou μεγάλωσε με μέλη της ελληνικής και της αρμενικής μειονότητας στην Τουρκία και από τα νεανικά του χρόνια έδειξε το ενδιαφέρον του για τους δύο αυτούς λαούς. Το 1977 ο Zarakolou και η σύζυγός του Aysenur δημιουργούν τον εκδοτικό οίκο Belge, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη. Aπό τότε οι εκδόσεις τους έχουν αποτελέσει το επίκεντρο για την τουρκική λογοκρισία και τους νόμους απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με την έκδοση των πρώτων βιβλίων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του ζεύγους, οδηγήθηκαν στη φυλακή, έγινε κατάσχεση και καταστροφή των βιβλίων, ενώ επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα.



Ο κατάλογος των δημοσιεύσεων περιλαμβάνει βιβλία (μεταφράσεις) της ελληνικής λογοτεχνίας, ανάμεσά τους η Λωξάνδρα, το «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου, για την εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, για τον Πολιτισμό του Πόντου με συγγραφείς τον Ομέρ Ασάν, τον Γιώργο Ανδρεάδη, βιβλία σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, βιβλία για τους Κούρδους στην Τουρκία.



Ο Zarakolou έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς στο εξωτερικό (Διεθνής Ένωση συγγραφέων, Διεθνής Ένωση Εκδοτών, κ.α ) για τους αγώνες του για ελεύθερη έκφραση.



3. Απελευθέρωση του Ραγκίπ Ζαράκολου και όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία



Το τουρκικό κράτος καθημερινά βασανίζει και δολοφονεί αθώους πολίτες για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την ώρα που πραγματοποιεί προπαγάνδα για το νέο δημοκρατικό της πρόσωπο, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας η συνεχής καταδίκη και καταγγελία των εγκληματικών μεθόδων και πρακτικών του κράτους- φυλακή.

Ο Ζαράκολου αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των άλλων λαών.

Καλούμαστε όλοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφυλακισθεί ο Ζαράκολου

Απευθυνόμαστε στους Έλληνες Βουλευτές, στα κόμματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς δημοσιογράφων και εκδοτών και φορείς εργαζόμενων, καθώς και σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη.

Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο που εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Ένας αγώνας που έχει παρελθόν, συνέχεια και συνέπεια, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Πριν ένα χρόνο μίλησε στην Αθήνα και πριν λίγους μήνες στην Καβάλα για τα ζητήματα αυτά. Η παρουσίαση του κοινού μας έργου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη γενοκτονία, Ζαράκολου- Τσετίνογλου- Μαλκίδης (Καβάλα 5 Νοεμβρίου 2011) θα γινόταν με τη δική του παρουσία. Τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο για την απελευθέρωσή του, για να συνεχίσει να είναι μαζί μας στον κοινό μας αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου