Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Κυπρος και Προσκοπισμός


Οι Έλληνες πρόσκοποι της Μικράς Ασίας και ο αγνοούμενος πρόσκοπος του 1974 Ν. Κωνσταντίνου

«Η θυσία των Ελλήνων Προσκόπων του Αιδινίου αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στον Προσκοπισμό όλου του κόσμου. Οι ηρωικοί πρόσκοποι επισφράγισαν με το αίμα τους τα ιδανικά της αγάπης τους για την πατρίδα και για την ελευθερία….»
Λόρδος Μπέιτεν Πάουελ Ιδρυτής του Προσκοπισμού

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών του 76ου Συστήματος Προσκόπων Κύπρου, διοργανώθηκε στο Πάρκο Ακροπόλεως του Δήμου Στροβόλου στη Λευκωσία.


Η εκδήλωση, η οποία έγινε για πρώτη φορά στην Κύπρο, αφορούσε την τιμή για τους προσκόπους της Μικράς Ασίας που έδωσαν τη ζωή τους το 1919, στο Αιδίνι, στα Σώκια και στην Κάτω Παναγιά. Παράλληλα τιμήθηκε ο βαθμοφόρος πρόσκοπος του 76ου Συστήματος Νίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν στρατιώτης το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Ο Ν. Κωνσταντίνου θεωρούνταν αγνοούμενος μέχρι το 2006, τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, ταυτοποιήθηκαν και αποδόθηκαν στους οικείους του για την ταφή τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του που έστειλε η Α.Μ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του και στη συνέχεια χαιρέτησε ο αρχηγός του 76ου Συστήματος Κώστας Θεοδώρου.
Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή από το συντονιστή της εκδήλωσης δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο, ενώ «τη συμβολή των Προσκόπων στους εθνικούς αγώνες και ο Ήρωας Βαθμοφόρος του 76ου Σ.Π. Στροβόλου Νίκος Κωνσταντίνου» παρουσιάστηκε από μέλη του Συστήματος
Μετά ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Κωνσταντίνος Δέλτα και συγγενής του Ν. Κωνσταντίνου, παρουσίασε τον άνθρωπο, στρατιώτη και ήρωα του 76ου Συστήματος.
«Η θυσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας (Αϊδίνι, Σώκια, Κάτω Παναγιά)» παρουσιάστηκε από μέλη του Συστήματος, ενώ «η παρουσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας και η μνήμη», αναλύθηκε από το Φάνη Μαλκίδη.


Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ταινίας για τους Προσκόπους της Μικράς Ασίας, τους οποίους μαζί με τον Ν. Κωνσταντίνου, τίμησαν σε μία πολυπληθή εκδήλωση οι Πρόσκοποι της Κύπρου.

(ΜΑΛΙΔΗΣ blog)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου