Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

τουρκολογήματα...

 

Επίσκεψη στον δήμαρχο


    
   Παρατηρήσεις και ερωτήματα γύρω από τη συνάντηση του Γιώργου Πετρίδη με το ΔΣ του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας»

     Πριν από λίγες μέρες, στις 12 Μαρτίου, το Δ.Σ. του “Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας” (BTAYTD) επισκέφθηκε τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, σε μια συνάντηση στην οποία παρευρισκόταν και ο αντιδήμαρχος Ριτβάν Μολλά Ισά. Μνεία του γεγονότος συναντήσαμε βεβαίως και στον πλειονοτικό τύπο, ας δούμε όμως εδώ τι ακριβώς έγραψε μία μειονοτική εφημερίδα, η «Μπιρλίκ» της Κομοτηνής (14-3-2012), καθότι το ρεπορτάζ δεν στερείται ενδιαφέροντος. Όπως λοιπόν μαθαίνουμε, «ο Ερκάν Ρουσέν, πρόεδρος του συλλόγου, ενημέρωσε τον δήμαρχο λεπτομερώς για τον σύλλογο και τις δραστηριότητες του και τόνισε πως σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία, καθώς και η παραγωγή επωφελών σχεδίων για τους ανθρώπους και της μειονότητας και της πλειονότητας. Ο δήμαρχος κ. Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση και τόνισε πόση σημασία έχει οι κοινότητες να μπορούν να στηρίζουν τη θρησκεία, τη γλώσσα, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την εθνική τους ταυτότητα. 
     Ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε πως η οικογένεια του έχει έρθει από την Κιουτάχεια και ανέφερε πως είναι ανάγκη οι νέοι να έχουν λόγο στις διάφορες κοινωνικές πλατφόρμες και μέσα από τα κοινά σημεία να παράγονται κοινά σχέδια. Στη συνάντηση συζητήθηκε πως μετά την πρόσκληση του ¨Βαλκανικού Φεστιβάλ Γιάλοβας¨ μπορεί να υπάρξει μαζί με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας μια κοινή συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πεδίο…Υπήρξε επίσης αναφορά στο θέμα της γλώσσας των νέων που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Τουρκίας και επιστρέφουν μετά στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα για τους νέους της μειονότητας, καθώς, λόγω γλώσσας οι αιτήσεις τους για να προσληφθούν ως υπάλληλοι, απορρίπτονται».     

    Κατ’ αρχάς – και όσον αφορά τη συνάντηση ως γεγονός καθ’ αυτό – ουδέν το μεμπτόν βεβαίως. Ας μας επιτραπούν ωστόσο ορισμένες παρατηρήσεις σε κάποια επιμέρους σημεία του ρεπορτάζ:
    α) Έκανε όντως ο δήμαρχος Κομοτηνής λόγο για «κοινότητες» και μάλιστα για κοινότητες με ξεχωριστή «εθνική ταυτότητα» ή αυτό αποτελεί post factum προβοκατόρικο εύρημα του – σεσημασμένα άλλωστε – ευφάνταστου αρθρογράφου της «Μπιρλίκ»; (Αν πάντως ισχύει το δεύτερο, επειδή κάποιοι περιμένουν στη…γωνία για να ανακαλύψουν τίποτε de facto ιστορίες, εκεί στο Δημαρχείο ας θυμούνται ότι υπάρχει και η οδός των διαψεύσεων, ε;)
    β) Μήπως πέρασε απ’ το μυαλό του Γιώργου Πετρίδη να τους ρωτήσει τι ακριβώς επωφελές για την πλειονότητα (ή έστω για την αρμονική συνύπαρξη των δύο στοιχείων) απεργάστηκε ΠΟΤΕ έως τώρα ο Σύλλογος ή τέλος πάντων σκοπεύει μελλοντικά να πραγματοποιήσει; (Καθότι κι εμάς μας αρέσει η επιστημονική φαντασία, αλλά δεν βλάπτει πότε-πότε να σοβαρευόμαστε κιόλας…)
    γ) Πλην αυτού, έχουμε μήπως την οποιαδήποτε ιδέα περί του…κοινού καλλιτεχνικού προγράμματος που θα μπορούσε ενδεχομένως να μας αντιπροσωπεύσει στο Φεστιβάλ της Γιάλοβα; (Δεδομένου ότι και μόνο στην απόπειρα…ανάκλησης αναμνήσεων από την εκπάγλου κάλλους αισθητική των εκδηλώσεων που συνήθως διοργανώνει ο Σύλλογος, πολύ απλά μας κυριεύουν ακατανίκητες τάσεις αυτοχειρίας…)
    δ) Επίσης (δεδομένης και της πρόσφατης πικρής εμπειρίας), στη Γιάλοβα το ανθυπομόρφωμα της ψευτομακεδονίας ως τι ακριβώς θα αναφέρεται και με ποιά σημαία θα μετάσχει;
    ε) Την αναφορά από τον Γιώργο Πετρίδη στην οικογένειά του και την έλευσή της από την Κιουτάχεια εμείς την τιμούμε, αλλά (επειδή ακριβώς την τιμούμε) στη συγκεκριμένη περίπτωση την αντιπαρερχόμαστε ως καθ’ ολοκληρίαν ατυχή. (Δεδομένου ότι η εν λόγω έλευση μάλλον δεν οφειλόταν ακριβώς σε…ταξίδι αναψυχής, δεν νομίζουμε ότι η συγκεκριμένη «ιστορική» αναφορά μπορεί να συνεισφέρει στο κλίμα της…αρμονικής συνύπαρξης και της φιλίας που προκύπτει από το όλο δημοσίευμα. Τι την ήθελε κι αυτός ο χριστιανός;)
    στ) Περαιτέρω, μήπως (λέμε, μήπως!) ο δήμαρχος Κομοτηνής, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της…άδολης αγάπης, σκέφτηκε έστω να σχολιάσει τη γενικότερη δράση του ΔΣ του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας», που πολύ απλά, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί στο εξωτερικό, δεν χάνει την ευκαιρία να συκοφαντεί χυδαία την Ελλάδα ως περίπου φασιστικό κράτος που καταπιέζει βάναυσα την «τουρκική μειονότητα της Θράκης»; Και εννοούμε βεβαίως τις περιπτώσεις Τζεμίλ Καμπζά και Περβίν Χαϊρουλλάχ. Μη μας πει ότι δεν τις γνωρίζει ο δήμαρχος!
    ζ) Κι αν αυτά είναι κάπως παλαιότερα, μήπως έστω του Γιώργου Πετρίδη του πέρασε απ’ το μυαλό να σχολιάσει κάτι από τις απίστευτες βρωμιές που εξέμεσε προ ολίγων μόλις εβδομάδων ο αξιότιμος κύριος Ερκάν Ρουσέν; Θυμίζουμε ότι στις 29 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση στη λεγόμενη «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» (βλ. την ανάρτησή μας με τίτλο «Απίστευτος διαγωνισμός φανατισμού»), ο θρασσύτατος νέος πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας», αφού πρώτα ούρλιαξε για την καταπιεστική πολιτική της Ελλάδας σε βάρος της μειονότητας, και ζήτημα αμοιβαιότητας με την ξεκληρισμένη ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης τόλμησε στη συνέχεια να θέσει (μιλώντας για τη φιλελεύθερη και δημοκρατική πολιτική που ακολούθησε «η μητέρα πατρίδα μας, η Τουρκική Δημοκρατία, στις μειονότητες που ζουν στην Τουρκία»!), αλλά και ξεκάθαρες απειλές ξεστόμισε («Από εδώ και στο εξής κανείς να μη θεωρεί υπαίτια την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης για όσα θα ακολουθήσουν»)! Το αναφέρουμε, επειδή δεν θα αποδίδαμε στον Γιώργο Πετρίδη το…άκρον άωτον της αναισθησίας απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά κι επειδή περαιτέρω είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι δηλώσεις Ρουσέν και στην αντίληψή του είχαν τότε υποπέσει, αλλά και την ενόχλησή του προκάλεσαν. Το θέμα όμως είναι βέβαια η όποια ενόχληση να μπορεί να μετουσιώνεται πότε-πότε και σε καμμιά νότα διαμαρτυρίας και να μην την κρατάμε μόνο για να τα…λέμε μεταξύ μας!
     η) Πέραν όλων αυτών, να ενημερώσουμε ότι το ΔΣ του συλλόγου αυτού πήγε πρώτα σε πρόξενο, σε ψευδομουφτή και σε άλλους τουρκοσυλλόγους και εντέλει…θυμήθηκαν και τον δήμαρχο της πόλης τους. Ε, ούτε αυτό νομίζουμε ότι στερείται σημασίας…

    ΥΓ. Προσέξτε τέλος τις διαφορές στις δύο φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, όσον αφορά τη γλώσσα του σώματος. Δείτε π.χ. πώς στέκεται ο πρόεδρος του συλλόγου Ερκάν Ρουσέν στις δύο φωτογραφίες και…βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Στην πρώτη, ο δήμαρχος της Κομοτηνής (τέταρτος από δεξιά) σχεδόν μετά…βίας φαίνεται και ο αξιότιμος κύριος Ρουσέν (τρίτος από δεξιά) έχει περάσει ουσιαστικά μπροστά του. Για δείτε τον τώρα και στη δεύτερη φωτογραφία (από την επίσκεψη των ίδιων ατόμων στο Προξενείο Κομοτηνής) πώς στέκεται – ή μάλλον…στριμώχνεται - πίσω από τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς! Και να ξεκαθαρίσουμε εδώ φυσικά ότι δεν έχουμε καμμιά πρόθεση να επικρίνουμε τον Πετρίδη για δουλικότητα (ως μάλλον φυσιολογικός κι ευγενικός οικοδεσπότης συμπεριφέρεται ο άνθρωπος), η συμπεριφορά ωστόσο του αλλουνού και η…άνεση που εμφανίζει στο γραφείο του δημάρχου (ενώ στο γραφείο του…αφεντικού φωτογραφίζεται ως χαμηλοβλεπούσα ορντινάντσα), «σηκώνουν» κάποια σχόλια, δεν νομίζετε; Για την αίσθηση λ.χ. όλων αυτών των πρακτορίσκων πως έχουν το πάνω χέρι στην περιοχή, μία αίσθηση φυσικά που δεν προέκυψε εκ του μη όντος, αλλά μάλλον…δικαίως υπάρχει, μετά από σχεδόν δύο ολόκληρες δεκαετίες εμετικής ραγιάδικης οσφυοκαμψίας εκ μέρους των πλειονοτικών «αρχόντων» της περιοχής. Λες, Γιώργο, να σε θεωρούν κι εσένα δεδομένο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου