Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΣΚΥΛΕΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ




Σκύλευση νεκρού.

Η πιό ατιμωτική πράξη από καταβολής κόσμου.

Η πιό ερειστική και προκλητική τακτική για τον ξεφτιλισμό του αντιπάλου.

Η πιό βάρβαρη και ανίερη επίδειξη τυφλού μίσους για τον αντίπαλο.


Από το πρώτο παράδειγμα σκύλευσης νεκρού στην Ιλιάδα (όπου ο Αχιλλεύς πάνω στον παροξυσμό του περιέφερε το νεκρό σώμα του Έκτορος πίσω από το άρμα του με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Πρίαμος να ικετεύσει , παρόλες τις μακροχρόνιες κακουχίες από την σκληρή πολιορκία, τον αντίπαλό του Αχιλλέα για να του παραδώσει το άψυχο σώμα του γιού του, όπως κι έπραξε μετανιωμένος ο Αχιλλέας), μέχρι σήμερα με την άνανδρη σκύλευση της σωρού του Τάσσου στην Κύπρο, το νόημα της πράξεως είναι ακριβώς το ίδιο στο πέρασμα των αιώνων.

Να καταρρακώσει ψυχικά τον αντίπαλο, να διοχετεύσει το κατακρατημένο μίσος, να βεβηλώσει ότι πιό ιερό υπάρχει, να ισοπεδώσει κάθε έννοια λογικής, να ικανοποιηθεί το αρρωστημένο μένος του θύτη.

Οι νεκροί πάντα τύχαιναν του απαραίτητου σεβασμού από όλους τους εμπολέμους.
Λυσσαλέες μάχες σταματούσαν ,για να περιποιηθούν και να θάψουν τους νεκρούς τους τα αντιμαχόμενα μέρη.


Οι Τούρκοι, στο διάβα των αιώνων , έχουν δώσει παροιμιώδεις δείγματα γραφής πάνω στις συλήσεις τάφων και στην σκύλευση των νεκρών.

Το έχουμε δεί πολλάκις , ως στις μέρες μας, που συνεχίζουν να καταστρέφουν τους εναπομείναντες τάφους της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη και να πετάν τα οστά των νεκρών έξω, δείχνοντας το "πολιτιστικό" υπόβαθρό τους.


Τί άλλο μένει να μας κάνουν για να ξεσηκωθούμε και να ξυπνήσουμε από τον ύπνο του δικαίου;;
skymnos.blogspot.com

2 σχόλια: