Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Εβραϊκή κοινότητα Λαρίσης






Διαβάστε από την ιστοσελίδα της εβραϊκής κοινότητας Λάρισας.
Δώστε βάση ιδίως στην τελευταία γραμμή ,όπου είναι καταφανής ο ρατσισμός για "καθαρότητα" μέσω αμιγών εβραϊκών γάμων.
Αν τολμούσε κάποιος Ορθόδοξος ή Μουσουλμάνος ή Βουδιστής να ψελλίσει κάτι για "καθαρούς γάμους" , πως θα χαρακτηριζόταν από τον "προοδευτικό" συφερτό;; (ρητορική ερώτηση..)



.....Η συναγωγή λειτουργεί, με τον σοφολογιώτατο Ραββίνο κ. Ηλία Σαμπετάϊ, κάθε Παρασκευή βράδυ με ενεργό συμμετοχή των παιδιών του σχολείου, κάθε Σάββατο πρωϊ, και φυσικά όλες τις εβραϊκές γιορτές.
Μέσα στη συναγωγή γίνονται επίσης γάμοι, Μπάρ ή Μπάτ Μιτσβά, Μπερίτ Μιλά, μνημόσυνα και οι επέτειοι του Ολοκαυτώματος (με την παρουσία των αρχών της πόλης και μεγάλου κοινού) και του Γιόμ-Αατσμαούτ (ημέρα Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ).
Το σχολείο λειτουργεί από το 1931 και έχει βγάλει πολλές γενιές μαθητών, που, στην πλειονότητά τους, έχουν αναδειχθεί σε στελέχη της κοινωνίας σε όλους τους τομείς. Σήμερα είναι μονοθέσιο και από το 1959 διδάσκει εβραϊκά ο άξιος εβραιοδιδάσκαλος Ιάκωβος Φελλούς και είναι γενική η εκτίμηση ότι όσοι έχουν τελειώσει το εβραϊκό σχολείο της Λάρισας διακρίνονται για τις εβραϊκές τους γνώσεις.
Την Κοινότητα Λάρισας διοίκησαν σε όλες τις εποχές σπουδαίοι άνθρωποι, που ο καθένας τους συνέβαλε στην ακμή και ανάπτυξή της.
Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας απαρτίζεται από τους : Μίνο Αλμπελανσή-πρόεδρο, Μόρρις Μαγρίζο-αντιπρόεδρο, Ρίτα Μωϋσή-γεν. γραμματέα, Αλβέρτο Μπέγα- ταμία και Μπέττυ Μαγρίζου, Σάμη Μπέγα μέλη και Ηλία Φιλοσώφ, Μάτζυ Μαγρίζου- αναπληρωματικά μέλη.Αυτή είναι η Κοινότητα Λάρισας, στην οποία, με τον σχετικά μικρό αριθμό των μελών της, άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα λειτουργικά, προβλήματα στο σχολείο, προβλήματα δημιουργίας νέων αμιγών οικογενειών (λόγω πολιτικών γάμων) κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου