Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ



ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ

γεννήθηκε στο Λιβάδι Ολύμπου από πλούσια οικογένεια.

Ομηρικές οι αρετές του όπως και η μεγαλοψυχία του, το ήθος του, η γενναιότητά του και η αγάπη του για την Πατρίδα.

Έπεσε μαχόμενος υπέρ της Ελευθερίας με λίγα πιστά του παλληκάρια στην Μολδοβλαχία.

Στα τελευταία του λόγια εμψυχώνει τα παλληκάρια του πως μετά τον βέβαιο θάνατό τους , τα οστά τους θα θαφτούν στην Πατρίδα. Αυτό τους έπεισε.

Πόσο αστείο θα φαντάζει σήμερα στην εθνομηδενιστική παρακμή μας....

Από κάτι τέτοιους, όμως, ελευθερωθήκαμε...

Μερικά αποφθέγματα του ιδίου:



«…Τώρα δεν μένει άλλο να σας ειπώ παρά να σας διαβεβαιώσω και εγγράφως την γνώμη μου, ότι οπόταν κριθή αρμόδιος ο καιρός να μας δοθή η αποφασιστική σας προσταγή, υπόσχομαι να την εξακολουθήσω με την υστερινή ρανίδα του αίματός μου, χωρίς ποτέ να με δειλιάση καμμιά ανθρώπινος περίστασις».


«ο αγωνιστής την ελευθερία ή την κερδίζει μαχόμενος ή την καθαγιάζει πεθαίνοντας»

,

«είναι μεγάλο έγκλημα το να συγκεντρώνει κανείς στην κατοχή του αγαθά περισσότερα από αυτά που του χρειάζονται για να ζήσει, γιατί αφαιρεί τη ζωή από άλλους ανθρώπους που στερούνται παντελώς αγαθών».


«Από τους ομόδοξους γείτονές μας εκείνοι που μας υποσχέθηκαν βοήθεια, μας εγκατέλειψαν, οι άλλοι με συκοφαντίες εχαρακτήρισαν σαν έγκλημα τους αιματηρούς αγώνες μας για τη θρησκεία μας και την ύπαρξή μας. Η βοήθεια που υποσχέθηκε η Ρωσία έρχεται πολύ αργά για μας. Οι Μοσχοβίτες μεγιστάνες θέλουν πρώτα να ξέρουν ότι έπεσε νεκρό το άνθος της Ελλάδας προτού να έρθει η βοήθειά τους, για να έχουν να κατακτήσουν μόνο αμόρφωτες μάζες και μετά την εξόντωση των μορφωμένων να μη παραλάβουν κανένα πνευματικό παλμό...».


Αποχαιρετώντας την έγκυο γυναίκα του της λέει: «Αν σκοτωθώ μη με κλάψεις, γιατί από μωρό παιδί είχα τάξει τη ζωή μου στην Πατρίδα. Τους γιους μου θέλω να τους δώσεις στην Ελλάδα. Η Ελευθερία της Ελλάδος αξίζει κάθε θυσία».

Μετά την απελευθέρωση το ελληνικό κράτος ξέχασε τελείως τον ήρωα της Μονής Σέκου και την οικογένειά του. Κάτω από τραγικές συνθήκες επιβίωσης οι άλλοτε πλούσιοι προύχοντες, χάθηκαν από το προσκήνιο της Ιστορίας και κανείς δεν έμαθε τί απέγιναν οι απόγονοί του...
skymnos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου