Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟΠ



ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Το διαβάσαμε και το μεταφέρουμε αυτούσιο γιατί ανάλογα ερωτήματα γεννώνται στο μυαλό του μέσου πολίτη της Κομοτηνής. Διανεμήθηκε από τα μέλη της κίνησης για το κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην πόλη μας.

1) Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής βρίσκεται εδώ βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου για να επιτηρεί την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης.
Πώς μπορεί να του αμφισβητήσει την παραμονή του;

-Τη συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία την έχει κάνει κουρελόχαρτο από την πρώτη μέρα της υπογραφής της. Πρακτικά δεν υπάρχει άρθρο της που να μην το έχει παραβιάσει κατ’ εξακολούθηση παρ’ ότι το κείμενο αναφέρεται διαρκώς στις τουρκικές υποχρεώσεις (και κατ' αντιστοιχία στις δικές μας). Η Τουρκία λοιπόν δεν δικαιούται να την επικαλείται και εμείς δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να απολογούμαστε απέναντί της.

2) Γιατί τα βάζετε με το τουρκικό προξενείο, αυτοί βρίσκονται εδώ σε αμοιβαιότητα με το δικό μας προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Δεν τίθεται σε κίνδυνο η διπλωματική παρουσία μας εκεί;

-Aυτό αληθεύει, όμως κάποια στιγμή πρέπει να ζυγίσουμε το εκεί και το εδώ διακύβευμα. Η Τουρκία σήμερα χρειάζεται την ελληνική παρουσία στην πόλη για να τη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι μειονοτικής πολιτικής έναντι μιας πρακτικά εξαφανισμένης μειονότητας. Ο ρόλος του εκεί προξενείο μας, εκτός του ότι είναι πάντα έτος προξενικού δικαίου είναι ελάχιστα βαρύνων αναλογικά με ότι γνωρίζουμε να συμβαίνει στην ελληνική Θράκη. Η ζυγαριά κλίνει αναφανδόν υπέρ της εδώ πλευράς.

3) Δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί η λειτουργία του τουρκικού προξενείου και να μη χρειάζονται ριζικά μέτρα όπως το κλείσιμό του;

-Ο τεράστιος μηχανισμός που έχει εγκατασταθεί, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί. Μια άλλη λειτουργία του προξενείου το προϋπέθετε μια άλλη Τουρκία, καταλήγουμε δηλαδή πάλι στο γνωστό ευχολόγιο για "Ευρωπαϊκή Τουρκία" και τα λοιπά. Ακόμη και μια παροδική συμμόρφωση με τη διπλωματική δεοντολογία, δεν παρέχει καμία εγγύηση για το αύριο, εφόσον η γείτων είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε.

4) Μα δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές υπηρεσίες που διεκπεραιώνει το προξενείο, πώς θα εξυπηρετούνται αυτές;

-Αυτές είναι ελάχιστες και βεβαίως δεν μπορούν ν’ αποτελούν λόγο ύπαρξης μιας υπηρεσίας με τόσους υπαλλήλους και με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό ετήσιως. Άλλωστε υπάρχει το προξενείο της Θεσσαλονίκης, σε δύο ώρες δρόμο από την Κομοτηνή. Σε έσχατη περίπτωση θα μπορούσε ένας υπάλληλος από εκεί να αποσπάται σε ένα γραφείο στη Θράκη (π.χ. στην Αλεξανδρούπολη ενδεχομένως, για να είναι και κοντύτερα στα σύνορα).

5) Ακόμη κι αν έκλεινε αυτό θα σήμαινε ότι θα έσβηνε κάθε πρόβλημα με τη μειονότητα; Ο μηχανισμός που λέτε δεν θα επιβίωνε με άλλους τρόπους;

-Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα με τους μουσουλμάνους συντοπίτες μας. Πρόβλημα δημιουργεί η Τουρκία αφ ενός συντηρώντας ένα μηχανισμό που επιζητά διαρκώς την ένταση και τη δυσαρέσκεια και αφετέρου διαστρέφει τη συνείδηση και το εθνοσυναίσθημα του κόσμου επιδιώκοντας τους φανατισμούς και τον εκτουρκισμό των Πομάκων και των Ρομά. Η έλλειψη λοιπόν του προξενείου θα είναι μια τεράστια ανακούφιση. Ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί κάπως ο ρόλος του, ποτέ δε θα είναι εξίσου άσχημη κατάσταση.
Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου