Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

οι Εφιάλτες δεν τελειώνουν ποτέ...




Προσπαθώντας να φέρω στον νού μου ποιό θα ήταν το καλύτερο παράδειγμα για τις απόψεις του σύγχρονου Εφιάλτη, Ναιναίκου, Αρτέμη Μάτσα (του ρόλου , φυσικά, που υποδυόταν),Γερολαδά κτλ κτλ εάν αρθρογραφούσαν, κατέληξα στο παρακάτω απόσπασμα(χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα επάξια..):






Νάσος Θεοδωρίδης


εφημερίδα Αυγή 27/10/09




"...69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο..."




..Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο πρώτος είναι ότι οι φαντάροι μας με εφ’ όπλου λόγχη στείλανε τους δειλούς εχθρούς στα βάθη της Αλβανίας..



..Πράγματι, κάθε φορά που αρχίζει ένας τέτοιος πόλεμος, η πλειοψηφία παρασύρεται από ένα κύμα εθνικισμού και πολεμόχαρων αισθημάτων. Όμως, καθώς περνούν οι μέρες, φανερώνεται όχι μόνο η φρίκη του πολέμου αλλά και ποιος την πληρώνει, οπότε οι διαθέσεις αλλάζουν...



«Οπλίτης στο Αλβανικό Μέτωπο Ημερολογιακές Σημειώσεις 1940-'41»: «Ένα περίεργο πράγμα. Κανείς απ΄ όλους τους ‘Εμπέδους’ δεν θέλει να φύγει για το Μέτωπο. Όλοι θα ‘τανε ευτυχείς αν τους κρατούσανε εδώ. Πού είναι λοιπόν τα φανταχτερά λόγια 'οι φαντάροι μας αδημονούν να μεταβούν εις την πρώτην γραμμήν;'»..




* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης
skymnos.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Ξέχασες τη Ντορούλα,το Δρακουμέλ πατέρα της,τη Ρεπούση,το Χρυσοχοΐδη,τη Diamantopoulou και άλλους "φιλέλληνες" των οποίων ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή