Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΜΑΧΗ της ΚΡΗΤΗΣ


Εν Ελλάδι , μπορεί να απαξιώνουμε την Ιστορία μας και τις ηρωικές στιγμές του Έθνους μας (μέσα από την Παιδεία που μας προσφέρει το παρασιτικό κατεστημένο), στο εξωτερικό όμως, υπάρχουν ακόμα Έλληνες για να μας μαθαίνουν κάτι από το ένδοξο παρελθόν μας...



(από ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ)



Η Μάχη της Κρήτης μάθημα στην Αυστραλία!
Αθήνα- Την ιστορία της Μάχης της Κρήτης θα διδάσκονται από εδώ και στο εξής οι μαθητές των σχολείων σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Συγγραφέας του πρώτου, στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος των δύο χωρών, βιβλίου γι΄ αυτά που συνέβησαν το Μάιο του 1941 είναι η 38χρονη ομογενής Στέλλα Τζομπανάκη.

«H Μάχη της Κρήτης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στη στρατιωτική ιστορία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο και στις δύο χώρες πολύ λίγα πράγματα έχουν ειπωθεί για το σημαντικό αυτό γεγονός» λέει στα «ΝΕΑ» η συγγραφέας του βιβλίου «Creforce. Τhe Αnzacs and the battle of Crete».

Αnzacs ήταν το όνομα που δόθηκε στις ομάδες των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μερικοί από τους στρατιώτες αυτής της δύναμης μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο για να ενωθούν με τα εκεί συμμαχικά στρατεύματα.

Χιλιάδες όμως Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί μεταφέρθηκαν στην Κρήτη για να ενισχύσουν με τμήματα του ελληνικού στρατού και τους Κρητικούς την άμυνα του νησιού στην επίθεση των ναζί με την κωδική ονομασία «Ερμής».

Ο πατέρας μου όμως έφθασε στην Αυστραλία από το Κόκκινο Χωριό των Χανίων και η μητέρα μου από την Ασή Γωνιά.

Μου μετέδωσαν την αγάπη τους για την Κρήτη και την Ελλάδα κι έτσι μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο που θα μπορούσε να εξηγήσει σε δεκάχρονα παιδιά τι έγινε στην Κρήτη τον Μάιο του 1941».

Στις επισκέψεις της στην Ελλάδα περνάει πάντοτε μεγάλο μέρος των διακοπών της στο νησί. «Θυμάμαι να επισκέπτομαι με τον θείο και τη θεία μου τον Κόλπο της Σούδας και να μου λένε ιστορίες από τις ημέρες που οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό τους.

Όλα αυτά τα ακούσματα είχαν λειτουργήσει σε μένα σαν κομμάτια ενός παζλ που μπήκε στη σειρά του όταν άρχισα τη συγγραφή του βιβλίου». «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μελβούρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου