Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ


ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ (ΕΤ3).

Μια εκπομπή που μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία για τον Ελληνισμό, αποτελώντας πραγματική όαση στην έρημο των υπόλοιπων-απόλυτα τίποτα-εκπομπών.

Εχθές (20/4) η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στο γνωστό χωριό Σαμαρίνα της Ηπείρου και στην ιστορία του. Η Σαμαρίνα στους περισσότερους είναι γνωστή μέσα από το Δημοτικό τραγούδι-ορόσημο "Παιδιά της Σαμαρίνας".
Οι κάτοικοι του χωριού, αποδείχτηκαν άξιοι συνεχιστές μιάς εποχής και ενός τρόπου σκέψεως που φαίνεται να εξαλείφεται διά παντός από την σημερινή Ελλάδα και τους σύγχρονους Έλληνες.

Ξεδιπλώνοντας την ιστορία του τραγουδιού*, οι κάτοικοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και την συγκίνησή τους για κάτι που συνέβη πριν από ..180 χρόνια. Εξιστορούν το συμβάν σαν να έλαβε χώρα πρόσφατα και ήταν οι ίδιοι παρόντες. Με βουρκωμένα μάτια προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν την αφήγηση.

Τα παλληκάρια που χάθηκαν τότε, τα κλαίνε μέχρι και σήμερα όπως θα κλαίγανε ένα στενό συγγενικό τους πρόσωπο. Η απόλυτη συγκινητική στιγμή στην ζωή τους ήταν , κατά τα λεγόμενά τους, όταν το 2007 πήγαν και απότισαν φόρο τιμής στον τόπο του μαρτυρίου τους, στον κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου.

Κι όμως, υπάρχουν ακόμα Έλληνες που είναι περήφανοι για την ιστορία τους, διατηρούν άσβεστη την μνήμη τους και είναι περήφανοι για την καταγωγή τους.


* (όπου αναφέρεται στο ένοπλο απόσπασμα που είχε στείλει το χωριό τους στο δοκιμαζόμενο Μεσολόγγι και το οποίο κατά την Έξοδο το 1826, αποδεκατίστηκε. Από τα 120 άτομα, επέστρεψαν μόνο τα 33. Από τότε έχει στιγματίσει την μοίρα και την μνήμη της Σαμαρίνας. Μέχρι σήμερα κλαίνε τα παλληκάρια αυτά μέσα από τα μοιρολόγια τους).



skymnos.blogspot.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου