Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQasSzotibVsbC_QmLVfUDPI6w5NqNy8H0TXN-x7aemxAj8qn0&t=1&h=158&w=234&usg=__dn9NOalITW3UFBm-xzsPy9OIkz0=Παναγία Σουμελά !
Ξαναλειτουργεί μετά από 88 χρόνια "ησυχίας".
Μοναστήρι-ορόσημο στο συλλογικό υποσυνείδητο του Ποντιακού αλλά και του ευρύτερου ελληνισμού.
Διθυραμβικά σχόλια ακούγονται και γράφονται από παντού για την ιστορική στιγμή.
Έντονη συγκινησιακή φόρτιση έχει καταλάβει τους χιλιάδες επισκέπτες για την ποθούμενη ώρα της (επανα)λειτουργίας(;) ανήμερα της Παναγίας.

Ωστόσο καταθέτουμε δύο επισημάνσεις:

α. παραδώσαμε βαρύτητα στην πολιτική (κατ'ουσίαν) κίνηση της Άγκυρας η οποία θα αποκομμίσει πολλαπλά οφέλη χωρίς να διακινδυνεύσει τίποτα επί της ουσίας.
Αφού επί σειρά ετών κατέστρεψε και ξήλωσε οτιδήποτε μαρτυρούσε την ελληνικότητα της περιοχής και το χριστιανικό παρελθόν της, αφού εξανδραπόδισε τους εναπομείναντες
ελληνόφωνους Ρωμιούς (εξακολουθώντας να τους τρομοκρατεί), αφού άλλαξε την όλην φυσιογνωμία του Πόντου, αφού κατέστησε την Ελλάδα πειθήνιο-απονευρωμένο κολαούζο της, αφού έχει να κάνει με έναν αποπροσανατολισμένο και μπερδεμένο στην πλειοψηφία του ελληνικό λαό, έ τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και έδωσε την άδεια για την τέλεση της λειτουργίας (στο γιαπί-μοναστήρι..)που θα αποφέρει το πολυπόθητο "άλλοθι" της "ευαίσθητης" Τουρκίας στον τομέα των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων-ελευθεριών (πέραν των μεγάλων οικονομικών εσόδων..)

β. η καλοπροαίρετη κίνηση των ενθουσιασμένων προσκυνητών μας αποκαλύπτει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Απλά, αυθόρμητα και κατασταλαγμένα οι απλοί άνθρωποι δίνουν μιά ξεκάθαρη απάντηση σε όλους αυτούς που διακατέχονται από εθνομηδενισμό και προπαγανδίζουν την "σύγκρουση" μεταξύ Πίστεως και Έθνους (απεργαζόμενοι τον χωρισμό τους) και γενικότερα αμφισβητούν την όλη επωφελή ζύμωση ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.
Όλοι οι προσκυνητές διαπνέονται από μιά έξαρση θρησκευτικής και εθνικής υφής με δυσδιάκριτα όρια. Μπορείς να καταλάβεις τον πατριωτικό ενθουσιασμό τους για τις χαμένες ελληνικές πατρίδες καθώς και την θρησκευτική κατάνυξη για την αυριανή θεία λειτουργία.
Τελικά συμπεραίνεις την μακροχρόνια σχέση και το "δέσιμο" μεταξύ των δύο συνιστωσών του Ελληνικού Γένους.
Χαίρονται καί για τον Ελληνισμό αλλά καί για την Ορθοδοξία.

Η Παναγία μεθ'ημών.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSiVLwAUi1gkNYQzFRSWIeL-uqAAmBg7lvsl_PeXT2chbE_l8g&t=1&usg=__gT97GTdMb5wUwYQP5w6rFkLWKRA=
Χρόνια πολλά!


skymnos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου