Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

η πρώτη ελληνική εφημερίδα

1η Αυγούστου 1821.
Γενέθλια ημερομηνία της ιστορικής εφημερίδος "Σαλπιγξ Ελληνική" στην Καλαμάτα.
http://www.sansimera.gr/galleries/photos/archive/salpigs_elliniki.jpgΉταν η πρώτη εφημερίδα που εκδώθη σε απελευθερωμένη ελληνική γή-προάγγελο του (νεο)Ελληνικού Κράτους.
Τα τυπογραφικά μηχανήματα τα είχε φέρει ο ίδιος ο Υψηλάντης από την Τεργέστη. Πρώτος εκδότης ένας ιερωμένος, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης.

Στο πρώτο του άρθρο, ο Φαρμακίδης, σημειώνει κάτι που για τα σημερινά δεδομένα φαντάζει "τραβηγμένο" και ξένο προς τις συνήθεις κατευθύνσεις-ιδεοληψίες των περισσοτέρων εφημερίδων:
«Εις τας παρούσας περιστάσεις της Ελλάδος, ότε το ελληνικόν γένος, μη υπομένονβαρύν της τυραννίας ζυγόν, τον οποίον έφερεν αναξίως αιώνας ολοκλήρους, απεφάσισεν υπό την προστασία της Θείας Προνοίας, να πιάση τα όπλα, διά να αναλάβη την οποίαν απώλεσεν αυτονομίαν, είναι αναγκαιοτάτη εφημερίς εις την Ελλάδα εκδιδομένη»
(επίκαιρο όσο ποτέ και για την σημερινή κατάσταση..)

Στα τρία φύλλα που εξέδωσε, κάνει αναφορά ο ίδιος ο Υψηλάντης στην ανάγκη της ομονοίας μεταξύ των Ελλήνων αλλά και παραινέσεις ούτως ώστε να μην κακομεταχειρίζονται άοπλοι Τούρκοι από τους επαναστατημένους Έλληνες!!!(η ελληνική μεγαλοθυμία-μεγαλοψυχία ξεδιπλώνεται σε δύσκολους καιρούς και δίνει απάντηση σε πολλούς σημερινούς κατακριτές και "καλοθελητές" για την εκδικητική-βάρβαρη φύση των Ελλήνων.. Μάλιστα το σημαντικό είναι πως προέρχεται από τον Αρχηγό των Επαναστατών, πράγμα που καταδεικνύει την έλλειψη "επίσημης" γραμμής για τα όποια μεμονωμένα έκτροπα σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως.)

Η εφημερίδα σταμάτησε την λειτουργία της διότι ο εκδότης δεν άντεξε τις.. άνωθεν παρεμβάσεις-λογοκρισία από την κεντρική εξουσία...
Η "πεπατημένη" της χειραγώγησης των ΜΜΕ , ίδια και απαράλλαχτη από τότε..

(στοιχεία από Ανλμανάκ "σαν σήμερα")http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7qFhjU5bRwG1qmSaYBww10quNIrwo0TzStWx9Eck94rlp5U4&t=1&usg=__lCK31jrsAdeGPwhImHNQm-UU8hY=

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου