Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Λαθρομετανάστευση. Ποιός ο κερδισμένος;

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQNkDJOmFs8r2CJr-uX-sW9mg_5l58e_bPJzXqgUc8st2XjAzE&t=1&usg=__tLCM2BftBHeGQb_78y6pAKwX3x4=
Ας δούμε το καυτό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης από διάφορες σκοπιές ώστε να διεξάγουμε μερικά συμπεράσματα.
Να αρχίσουμε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.
Ξεκινούνε από διάφορες περιοχές του πλανήτη (τριτοκοσμικές κατά βάσιν) κουβαλώντας , φυσικά, την εκάστοτε κοσμοθεωρία και κουλτούρα τους. Τόπος προορισμού τους είναι, κατά συντριπτική πλειοψηφία, η Ευρώπη όπου οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές τους βασίζονται σε αρχές και βιώματα εντελώς άγνωστα με τα μέρη προορισμού, πράγμα που ομολογεί την (σχεδόν σίγουρη) αποτυχία της όλης προσπάθειας ομαλής εντάξεως. Για το «ταξίδι» έχουν ξεπουλήσει τα πάντα στην πατρίδα τους και απομένουν εντελώς μετέωροι .Κατά την διάρκεια του μακρινού ταξιδιού τους  η καταπόνηση, η ταλαιπωρία, οι κακουχίες, ο φόβος για το άγνωστο και η εκμετάλλευση είναι δεδομένα. Μια μερίδα από αυτούς ποτέ δεν φτάνει στον προορισμό της διότι τραγικά χάνουν την ζωή τους κατά την προσπάθεια. Άλλοι μένουν για πάντα ανάπηροι κι άλλοι με ψυχικές διαταραχές λόγω των καταστάσεων που έζησαν.
Από αυτούς η μεγαλύτερη μερίδα θα καταταλαιπωρηθεί από τις Αρχές κάθε τόπου, από τα διάφορα κυκλώματα, από τις αντανακλαστικές αντιδράσεις της κοινωνίας (δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα) και θα βρεθούν θύματα από λογιών λογιών επιτηδείους που θα τους εκμεταλλευτούν στο έπακρο.
Ο φόβος για το άγνωστο και τα καταθλιπτικά συναισθήματα θα τους συντροφεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα , αν όχι για πάντα.
Η μερίδα που θα μπορέσει να βρεί μια καλή δουλειά ή που θα ενσωματωθεί αρκετά σύντομα ή που θα κάνει μια καλή νέα αρχή , είναι τραγικά μικρή και τα ποσοστά μονοψήφια.

Πάμε να δούμε την λαθρομετανάστευση από την σκοπιά των λαθρεμπόρων. Όλο αυτό το κύκλωμα, που απομυζά εκατομμύρια ανθρώπους και εμπορεύεται ψευδώς τις ελπίδες των θυμάτων τους, έχει γιγαντωθεί σε απίστευτα μεγάλο βαθμό. Κυριολεκτικά «κόβουν φράγκα» και πλουτίζουν από το υστέρημα του κάθε αναξιοπαθούντα.
Έτσι η παρανομία, οι ληστρικές πρακτικές και η διαφθορά γίνεται τρόπος ζωής για όλο και περισσότερους αποκτηνώνοντάς τους. Δημιουργούνται πολλά και μεγάλα μαφιόζικα κυκλώματα καθώς επεκτείνουν συνεχώς τις «δραστηριότητές» τους. Συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο σε ένα φαύλο κύκλο μαύρου χρήματος, εμπορίας ανθρώπων, τρομοκρατίας, παρανομίας, εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης κλπ. Ιδίως στην δική μας περίπτωση, με την πολλές φορές αποδεδειγμένη ανάμειξη του τουρκικού παρακράτους σε αυτό το κύκλωμα, τα «οφέλη» είναι πολλά και απτά. Προκαλούν ποικίλα προβλήματα στην «αντίπαλο» Ελλάδα, απασχολούν και καταπονούν τις στρατιωτικές-αστυνομικές-δικαστικές Αρχές, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή, αφαιμάζουν την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία μας (αφού ξοδεύουμε τεράστια ποσά για όλες τις διαδικασίες) και όλα αυτά με ..αμοιβή αφού αυτή η «απασχόληση» τους αποφέρει πολλά κέρδη. Δημιουργείται και εδραιώνεται, εν κατακλείδι,  ένα ιδιότυπο φασιστικό εργοστάσιο που συναγωνίζεται ,πλέον, τα άλλα «επικερδή εργοστάσια» (λαθρεμπόριο ναρκωτικών- όπλων).

Ας περάσουμε στα άλλα «θύματα» της λαθρομετανάστευσης, στις κοινωνίες που δέχονται τον κύριο όγκο αυτού του ρεύματος. Γνωστό είναι πως από την δράση προκαλείται αντίδραση. Όταν το πρόβλημα λαμβάνει τερατώδεις διαστάσεις και ξεφεύγει από κάθε έλεγχο δεν νοείται πλέον νηφάλια αντιμετώπιση της καταστάσεως όσο δεκτικές-ανοχικές-καλόπιστες κι αν είναι οι εκάστοτε κοινωνίες. Όταν το πρόβλημα είναι ορατό από αριθμητικής, κοινωνικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής πλευράς με  συνεχόμενη  την υποβάθμιση της  ποιότητας ζωής και των δύο πλευρών, η καχυποψία και η σύγκρουση θα είναι δεδομένη. Όταν κάτω από αυτούς τους όρους δέχονται μία απίστευτη αλλαγή της ίδιας τους της ζωής οδηγούνται , δυστυχώς, σε απρόβλεπτες καταστάσεις και αντιδράσεις. Όταν αυξάνονται ραγδαίως οι ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές, φόνοι, πορνεία κλπ από τους απεγνωσμένους μετανάστες που προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα και ο «παράδεισος» που τους τάξανε αποδείχτηκε μια καλοστημένη απάτη (και οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν ενστικτωδώς), δεν μπορεί μια κοινωνία αδιαμαρτύρητα και σιωπηλά να κοιτά την πλήρη αποσάθρωσή της (όσο «φιλότιμες» προσπάθειες κι αν κάνουν πολλά ΜΜΕ). Οι μειωμένες αναστολές των (άγνωστων μεταξύ αγνώστων) μεταναστών και ο φθόνος που τους ενσταλάζεται για το ντόπιο στοιχείο δραματοποιεί ακόμα περισσότερο την κατάσταση (σε αυτό το σημείο, για να είμαστε δίκαιοι, να τονίσουμε και την απανθρωπιά και αλητεία ορισμένων ημεδαπών που επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση είτε στοιβάζοντάς τους σε οικτρά διαμερίσματα , είτε απασχολώντας τους με δουλικούς όρους).Ο φόβος για το άγνωστο, οι χαώδεις διαφορές στην κοσμοαντίληψη, η επιδείνωση της καθημερινότητας, ο τρόμος για το μέλλον, η διάσπαση της κοινωνικής συνοχής, ο ψυχολογικός αντίκτυπος της παραβατικότητας από μέρους των μεταναστών είναι μερικά από τα αποτελέσματα της αθρόας λαθρομετανάστευσης που κρατούν σε ομηρία ολόκληρες κοινωνίες και τις οδηγούν σε απόγνωση. Να μην επεκταθούμε στις πτυχές της Εθνικής ασφάλειας…

Εδώ να αναφερθούμε και στην πολιτική εκμετάλλευση από τους διάφορους παρασιτικά επιτήδειους. Από την μία πλευρά έχουμε τους υπέρμαχους της λαθρομετανάστευσης οι οποίοι ανερυθρίαστα απαιτούν την πλήρη νομιμοποίηση και ενσωμάτωσή τους (πολλοί από αυτούς χωρίς να θέτουν καν όρους). Είναι οι λεγόμενοι «αριστεροί», «προοδευτικοί», «εκσυγχρονιστές», πέστε τους όπως θέλετε. Και εκεί είναι το ιλαροτραγικό του όλου θέματος, όπου άνθρωποι που υποτίθεται πως είναι ταγμένοι υπέρ του ανθρωπισμού και μάχονται για την Δημοκρατία, να υπερασπίζονται και να αγωνίζονται για την συνέχιση όλης αυτής της φασιστικής διαδικασίας. Αν το εμπόριο «ονείρων», η τρομοκράτηση (και για τους μεν και για τους δε), η πλάνη, η απόγνωση, η διατήρηση ενός φαύλου μηχανισμού, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης, η ρατσιστική αντιμετώπιση, η καταπάτηση και η απαξίωση κάθε δικαιώματος των μεταναστών δεν είναι φασιστικές μέθοδοι, τότε ποιες είναι; 
Αν τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ζωής και της περιουσίας ενός Λαού που καταπατούνται συνεχώς και καθημερινώς δεν είναι πλήγμα στην Δημοκρατία τότε τι είναι; (και μην προτρέξουν να αντιτάξουν μερικοί πως η πλήρη ενσωμάτωση και απόδοση νομιμοποίησης θα τα λύσει όλα αυτά διότι είναι ρεαλιστικά και πρακτικά αδύνατο να απορροφηθεί τέτοια «χιονοστιβάδα»)
Από την άλλη πλευρά αποτελεί το όλο φαινόμενο «βούτυρο στο ψωμί» των κάθε λογής ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων που «αλιεύουν» υποστηρικτές μέσα από τις αγανακτισμένες, οργισμένες και  απεγνωσμένες κοινωνίες καθώς είναι ευάλωτες και αδύναμες κάτω από τέτοιες συνθήκες. Χωρίς αντανακλαστικά και καθαρή σκέψη υιοθετούν ρητορείες και απόψεις ξένες προς την ελληνική σκέψη και παράδοση.
Οι καθαρά πατριωτικές φωνές της λογικής και του αυτονόητου χαρακτηρίζονται και απαξιώνονται και από τους μεν και από τους δε, μη μπορώντας να διακρίνει κανείς τίποτα καθαρά μέσα σε αυτό το συνοθύλλευμα. Η παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο.




Συμπεραίνουμε πως από το όλο φαινόμενο οι χαμένοι είναι  οι ίδιοι οι μετανάστες, η Δημοκρατία, ο Ανθρωπισμός, αλλά και η ελληνική κοινωνία που δέχεται αυτό το κύμα.
Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι επωφελούνται από τα παραπάνω και όσοι τα εκμεταλλεύονται για να υλοποιήσουν τους σκοτεινούς τους σκοπούς.
 Κι όμως υπάρχουν ακόμα πολλοί που υπερασπίζονται τα αντίθετα και πάνε να μας το επιβάλλουν ως «ευλογία», ως «αντίδοτο» στο συντηρητισμό, ως αντιρατσιστική κατάθεση διαπιστευτηρίων, ως «πλουραλισμό», ως δείγμα «υγιούς» Δημοκρατικής κοινωνίας ως , ως , ως…


skymnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου